sobota 19. září 2015

Vlakem, autobusem, taxíkem a jinak

Pokud se rozhodnete navštívit cizí zemi a nemáte vše zajištěno cestovní kanceláří, tak určitě budete řešit, jak se dostat z bodu A do bodu B, který jste si vybrali jako další cíl. O to větší "dobrodružství" vás čeká, pokud tou zemí je Indonésie, konkrétně ostrov Jáva.
Jak už napovídá název příspěvku možností se nabízí hned několik. Nejjednodušší je to v konkrétním městě, kde máte hned několik možností. Ovšem na Jávě určit že jste v dané aglomeraci, je obtížné. Města a vesnice zde nekončí na první pohled jako v Evropě cedulí začátek a konec. Podél hlavních silnic je zástavba vlastně bez přerušení a Jáva se zdá být jedním velkým sídlištěm. Ale to je pouze na první pohled. Místní se v tom naštěstí vyznají a pomohou s určením příslušného místa.
Vraťme se do města. Asi nejjednodušší způsob je taxík. Na Jávě je levný, pokud to srovnáme s Českou republikou. Kilometr stojí přibližně 6000 IDR, v přepočtu asi 10 Kč. Taxíky jsou čisté, používá se taxametr a nebo se předem dohodnete na ceně. V posledním případě je dobré znát kilometráž, kterou chcete ujet. Ne že by to na vás občas někdo nezkusil a nechtěl si vylepšit osobní rozpočet, v takovém případě je nejlepší vůz odmítnout a zkusit jiný. 
Dalším v pořadí je becak, což je specifický dopravní prostředek. Může být na lidský pohon nebo v upgrade verzi nahrazuje lidský pohon spalovací motor. Jedná se o variaci na rikšu nebo cyklo.  Ale pozor, ceny takovéto přepravy jsou vždy na dohodě a poplatek za ujetý kilometr se o mnoho neliší od taxíku. 
Becak před obchodem Baťa v Yogyakartě

Yogyakarta

Čekání na zákazníka
Cyklo a pojízdný warung v China Town Surabaya
Dále můžete použít bemo, což je malá dodávka bez dveří se dvěma lavičkami naproti sobě. Zde už trasu sdílíte s ostatními spolucestujícími, kteří nastupují dokud je místo, a že Javánci jsou skladní. 

Stanoviště bemo v Surabaya
Přemisťování po svých není optimální variantou. Chybí chodníky a pokud jsou, tak na nich stojí zaparkovaná auta, skútry a v lepším případě pojízdné kiosky a lokální jídelničky všeobecně nazývané warung. Další výzva, které budete muset čelit při pěším přesunu je přechod ulice. Přechody tu téměř neexistují, natož aby u nich byla světla pro chodce. A situaci komplikuje ještě navíc jízda vlevo. Jedinec který je v Asii poprvé musí vstřebat hustotu provozu a absenci dopravních pravidel. Je to takové mraveniště na kolech, zdánlivě chaos, který ovšem funguje.
K přesunu mezi vzdálenějšími body, do 100 km, je ideální použít síť autobusových spojů. Nemají zřejmě pevné zastávky, protože si je můžete stopnout kdekoliv na trase. Řidič autobusu hlavně telefonuje, píše sms, kouří a samozřejmě řídí. A to všechno najednou. Navzdory tomu je neuvěřitelně pozorný a pohotově zareaguje na jakoukoliv situaci na silnici. V tomto případě vás stojí 10 km přibližně 10 000 IDR.

Autobusová linka z Purwokerto do Wonosobo

Nejen lidi je nutné přepravit


Průvodčí, naháněč a výběrčí jízdného v jedné osobě
Pohled z autobusu

Na vzdálenosti nad 100 km je ideální použít vlak, pokud jste na jeho trase. Železniční síť propojuje všechna velká města na Jávě. Vagony v třídě exekutiv jsou pohodlné, klimatizované, čisté a dochvilné. Je to asi jediné spojení, kromě letecké dopravy, které má jízdní řády podle kterých se řídí. Při jízdě můžete využít občerstvení v jídelním voze a nebo si ho nechat přinést vlakovým personálem. Ceny takovéto přepravy odpovídají danému standardu, ale stále jsou velice přijatelné.

Vlak společnosti Kereta

Vlak společnosti Kerta

Roznáška jídla ve vlaku

V neposlední řadě pro ušetření času se dá také využít hustá síť leteckých linek.
Kombinací všech těchto možností docílíte kýženého výsledku, kterým je přesun mezi vámi zvolenými body.

Žádné komentáře:

Okomentovat