sobota 26. září 2015

Sultanát Yogyakarta

Přestože je Indonésie republikou, je oblast Yogyakarta na ostrově Jáva sultanátem. Jeho stejnojmenné hlavní město Yogyakarta je sídlem sultána, který zastává zároveň politickou funkci guvernéra provincie. Proto je v centru města hlavní turistickou atrakcí Sultánký palác Kraton a ne palác presidentský.
Je to komplex budov a parků obehnaný bílými hradbami, který slouží jak sultánovi, tak veřejnosti. Nachází se zde různá musea a galerie, a tak je zde možné strávit i delší čas.

Sultánský palác
Sultánský palác

Nádvoří Sultánského paláce

Na prostranství před palácem pak víceméně navazuje nejrušnější ulice ve městě Malioboro. Stánky, obchody, jídelny, spousta lidí, spousta motorek, spousta turistů...



Yogyakarta je věhlasná také jako centrum tradiční javánské voskové batiky. Můžete obdivovat a nakupovat v galeriích hotová umělecká díla nebo si pořídit metráž v luxusním obchodě, ale samozřejmě i levné napodobeniny u stánků.
Další možností je vyzkoušet si pracnost této techniky přímo na kurzu. V každém ateliéru vám rádi doporučí ten "nejlepší" kurz u svého známého. Pokud se ale chcete za své peníze opravdu něco naučit, je dobré podívat se i na nabídku takovýchto kurzů na internetu.

Batik Art Gallery
Batik Art Gallery
Malioboro Batik Shop
nanášení vosku na plátno
Dalším lákadlem je jistě tradiční indonéské loutkové divadlo Wayang Kulit. Je to stínové divadlo s loutkami vyrobenými z buvolí kůže. Představení je zajímavé i tím, že je možné sledovat ho i ze strany loutkoherce a orchestru, což je mnohdy i atraktivnější.
Představení v javánštině totiž začíná večer a trvá dlouhé hodiny, třeba až do brzkého rána. Pro cizince je však v repertoáru i zkrácená dvouhodinová verze.

Stínové divadlo Wayang Kulit
pohled z orchestřiště
loutkoherec stínového divadla


                                                                                                                                                                                                           

Žádné komentáře:

Okomentovat