úterý 22. září 2015

Proč se vlastně (ne)zastavit na Jávě?

Pro mnoho turistů je Jáva pouze krátkou zastávkou při cestě na Bali, Lombok nebo na další indonéské ostrovy. Ostrov Jáva má však rozhodně co nabídnout a to jak vyznavačům památek, tak i lidem, kteří rádi zdolávají kopce a mají rádi přírodní scenérie.


 Telaga Merdada na náhorní plošině Dieng  

Bublající sirný kráter Kawah Sikidang Dieng
Terasovitá pole v pozadí sopka Merapi


Sopka Merapi
Je zde jedno ale...
Když nechcete a nebo nemůžete si nechat takovou cestu připravit na míru, a tudíž za ní patřičně zaplatit, vyplatí se důkladná příprava ještě doma, zvláště pokud jste omezeni časově. Vzdálenosti mezi jednotlivými body zájmu jsou nemalé. Informace na místě jsou téměř nedostupné, turistické mapy zajímavých míst až na vyjímky neexistují. Pokud ano, tak jejich informační hodnota se limitně blíží nule. Spolehnout se nedá ani na informace získané od místních lidí. Buď vám nerozumí a nebo nechápou, proč nějaké informace chcete. Téměř vždy se ale najde někdo, kdo vám za peníze je ochoten dělat "průvodce". Bohužel ve většině případů jediné čtyři věty, které zvládnou v angličtině je Ahoj, Jak se máš, Odkud jsi a Jak se jmenuješ.

Naštěstí je tu Internet, GPS a cestovatelské blogy a fóra. Mimochodem internetové připojení v Indonésii je velice levné a dostupné. Většina ubytovacích zařízení nabízí wi-fi zdarma a nebo si můžete koupit mobilní připojení.  3GB dat na dva měsíce koupíte již od 50 000 IDR, necelá stokoruna česká.
Díky tomu se mnohdy dostanete do situace, že víte více než místní zdroj, od kterého se chcete dozvědět něco víc.

A je zde ještě jeden nezanedbatelný faktor. Oficiální ceny vstupného jsou odlišné pro domácí a pro cizince. Tento rozdíl je ve stovkách procent a liší se i ceny vstupného v pracovních dnech a o víkendech. Vstupné úměrně roste s turistickou atraktivností dané lokality.

Mezi nejnavštěvovanější patří chrámy Borobudur, Prambanan, vulkány Bromo, Semerun, Gede, Ijen, náhorní plošina Dieng.

Chrám Borobudur

Chrám Borobudur

Chrám Borobudur

Chrám Borobudur


Chrám Prambanan

Chrám Prambanan

Bromo-Tengger-Semeru National Park
Kouřící kráter Bromo

Bromo-Tengger-Semeru National Park

Okolí Bromo-Tengger-Semeru National Park




Žádné komentáře:

Okomentovat