neděle 20. března 2016

Alms-giving Luang Prabang - tradice ve střetu s turistickým průmyslem

Potkat v Asii na ulici mnicha není opravdu nic výjimečného. Jsou však místa či města, kde je koncentrace mnichů větší než jinde. Mezi takováto města patří i laoský Luang Prabang. Toto město je jakýmsi duchovním a buddhistickým centrem Laosu.



Pro turisty a fotografy je samozřejmě chlapec či muž v oranžovém buddhistickém hábitu nezbytný "úlovek" do fotogalerie z cest po Asii. Proč ne, vždyť to patří přeci ke koloritu země, ale nic by se nemělo přehánět.
Tito muži nechodí do kláštera, aby se z nich staly celebrity se kterými si chce každý udělat selfie a netouží po tom, aby je na každém kroku někdo sledoval a fotil.


Luang Prabang je město, kde se stále dodržuje prastará tradice obdarovávání mnichů (angl. alms-giving).
Zároveň s východem slunce vychází z klášterů procesí mnichů, kteří od věřících obyvatel dostávají dary. Není to žebrání, jak se někteří domnívají. Je to vzájemný akt. Mniši obdarovávají věřícího možností udělat dobrý skutek a ten jim daruje jídlo nebo peníze.
Zní to lákavě, že? Být přítomen takovému spirituálnímu počínání. Asi to bude chtít nějakou přípravu, aby turista "ne-budhista" věděl, jak se má při tomto ceremoniálu chovat a jaká jsou jeho pravidla. Tato informace je běžně dostupná na cedulích v klášterech nebo pomůže vševědoucí internet. Turista, i ten který ceremoniál jen pozoruje, by měl být vhodně oblečen (zahalený hrudník, ramena i nohy), stát v přiměřené vzdálenosti , nestavět se do cesty, nefotit s bleskem, chovat se tiše ...

Pokud si přivstanete a brzy ráno dorazíte na ulici vedoucí od kláštera zjistíte, že realita je bohužel úplně jiná. Pravděpodobně nejprve narazíte na houf turistů v krátkých kalhotách a tílkách, jak pronásleduje mnichy a z bezprostřední blízkosti a mnohdy i s bleskem je fotí jako filmové hvězdy na červeném koberci.
Nelze samozřejmě házet všechny do jednoho pytle. Jsou i tací, kteří stojí uctivě v po vzdálí a jako paparazzi používají svého drona, který krouží a bzučí nad hlavami všech.
Zdá se vám, že ani za celý den nepotkáte po městě tolik turistů jak v tuto časnou hodinu? Máte pravdu. Na tuto "atrakci" svážejí cestovní agentury i turisty ze širokého okolí.

Možná ale budete mít štěstí a při vaší návštěvě to nebude až tak vyhrocené. O tom, že to ale není ojedinělý jev, svědčí i fakt, že místní obyvatelé protestují a město začíná uvažovat o zrušení této tradice.

Takže milý turisto, toto je ukázka jak rozvoj turismu danému místu a situaci rozhodně nepomáhá, ale naopak mu vyloženě škodí.








Žádné komentáře:

Okomentovat