čtvrtek 3. března 2016

Make-up po barmánsku

Ženy, děti a často i muži nalíčení světlým pudrem. To je tak typické pro Barmánce, stejně jako vyduté tváře nacpané betelovými listy a úsměv plný černých zubů.



Prastarý zvyk natírání těla nažloutlým pudrem vyrobeným z kůry stromu thanaka, chránil původně domorodce před žhavým sluncem a obtížným hmyzem. V dnešní době, a hlavně mladá generace, používá tento pudr spíš jako zkrášlovací prostředek.
Faktem zůstává však to, že v horkém počasí pasta na obličeji příjemně chladí a má i další pozitivní účinky na pleť. Zjemňuje ji a svými mírnými antibakteriálními účinky působí preventivně i proti akné.

špalíčky z větve stromu thanaka
Na ulicích a tržnicích se běžně prodávají dřevěné špalíčky a speciální třecí kameny, na kterých se za pomoci trošky vody snadno vyrobí jakési blátíčko, které se následně prsty nanáší na tváře a čelo. V obchodech lze zakoupit již hotová pasta v kelímku, ale to je spíš suvenýr pro turisty. V každé domácnosti i na každém pracovišti najdete jakýsi zkrášlovací koutek. Je to většinou stolička se třecím kamenem, polínkem thanaky, miskou vody a zrcátkem.
Toto náčiní existuje i v miniaturní (kabelkové) podobě.



Žádné komentáře:

Okomentovat