čtvrtek 12. listopadu 2015

Proč se na Bali každému líbí.

Mluví li člověk s někým o dovolené u moře, někdo vychvaluje Chorvatsko, Itálii, Španělsko, Egypt a jiní tyto destinace zase zavrhují. Pokud se zeptáte někoho na Bali, ten kdo tu byl, tomu se tu líbilo a chce se sem vracet. Čím to je, že každého tak okouzlí? A to neberme v úvahu vliv romatického filmu s Julií Roberts v hlavní roli.
Bude to asi tím, že ač není Bali svojí rozlohou žádný velký ostrov, může každému nabídnout to po čem touží.
Většinu turistů samozřejmě láká azurově modrá voda, koupání a slunce, ale i v tomto ohledu má přece každý různé nároky. Bali však dokáže uspokojit všechny. Doslova každou věkovou kategorii i zájmovou skupinu.
Najdou se zde písčité i oblázkové pláže, místa s minimálními vlnami vhodná pro pobyt s dětmi, ale i spousta pláží s vlnami pro serfaře.

Pláž na Trawanganu

Pláž v Kutě
Pláž na Gili Meno

Pro mladé, preferující pulzující místa, kde to žije dlouho do noci a pláže či přilehlé uličky jsou plné hospůdek, barů a diskoték, se jistě nabízí Kuta či přilehlý ostrov Gili Trawangan. Je zde spousta příležitostí k seznamování a není tu žádný problém sehnat trávu, houbičky či něco pikantnějšího.

Pobřežní promenáda na Trawanganu a video z baru



Pokud si člověk chce užít i pod vodou, taky žádný problém. S přístrojem nebo jen se šnorchlem může pozorovat korály, množství ryb a třeba i plavat mezi obřími želvami (např. Amed nebo přilehlé Gili ostrůvky).



Šnorchlování v Amedu
Milovníci přírody a turistiky mohou ve vnitrozemí objíždět či obcházet nespočet rýžových polí nebo kávové a květinové plantáže. V horách pak navštívit jezera a vodopády.






Opičí ráj Monkey Forest
Ti kteří hledají sami sebe a klid v duši určitě uspokojí množství hinduistických chrámů a chrámků, kde mohou rozjímat a s úctou sledovat třeba nějaký náboženský ceremoniál, kterých se zde koná tolik, že zcela určitě na nějaký narazí.





Město Ubud je i vyhledávanou destinací pro jogíny. Je to jakési duchovní a kulturní centrum Bali.
V jeho ulicích je množství butiků, galerí i obchůdků s obrazy a různými uměleckými předměty. Lze tu navštívit i různé kurzy včetně malířských.

V povědomí mnoha lidí je, že se zde nechá žít stylem "za málo peněz hodně muziky". I na Bali ale platí, že pohodlí a luxus něco stojí. Takže kdo si myslí, že tu bude žít v přepychu a hojnosti a nebude ho to nic stát, tak ten by měl přehodnotit svůj pohled. Ale to je právě to kouzlo, že jsou zde všechny možnosti pro každého podle naditosti penězenky a vůle poznat blíže běžný život a nebo se uzavřít v resortu.

Pozorováním každodenního života obyčejných balijců, kteří jsou po většinu času usměvaví a pohodoví, zjistíte, že  evropan by měl v mnoha případech k úsměvu daleko. Obdělávání rýžových políček v kopcovitém terénu například není vůbec romantické a jednoduché. Určitě při něm hodně bolí celý člověk. A třeba sklizeň hřebíčku z vysokých stromů je asi jen pro odvážné.



Sběr hřebíčku
Ti co pracují v turismu to taky nemají jednoduché. Konkurence je veliká a zajistit si klientelu není určitě snadné. Přesto se lidé usmívají a užívají si každého dne.

A kdo nevěří ať tam běží.



Žádné komentáře:

Okomentovat