čtvrtek 19. listopadu 2015

Chutě Indonésie.

Ohledně chutí je indonéská kuchyně pro evropany pikantní až pálivá, jako ostatně většina asijských kuchyní. K dochucení se používá hodně čerstvý zázvor, chilli papričky, česnek, kari a jiné bylinky a koření.



Základní suroviny ze kterých se skoro každé jídlo skládá, jsou rýže nebo nudle, zelenina, vejce, tofu nebo tempeh. Z masa pak hlavně ryba, kuře, kachna a na Bali, které není muslimské i vepřové. Porce masa bývá ale spíš ochutnávková. Pohublá kuřata, která pobíhají mezi domky rozhodně nemají stehna velikosti evropských brojlerů. Není ale problém, nechat si ugrilovat rybu ze které se nají celá rodina (barakuda, makrela, black jack, red snaper nebo třeba mahi mahi).




Příprava jídla je celkem rychlá a jednoduchá, a tak se v restauraci vždy začíná vařit až po vaší objednávce. Tudíž jistota čerstvosti. Všeobecně platí, že nejchutnější jídlo dostanete v tržnici nebo přímo na ulici. Prostě tam kde jedí domorodci a chuť tak není přizpůsobena turistům. Tady pak mohou odvážní ochutnat třeba i kuřecí pařátky.


Tradiční jídla, která dostanete skoro všude jsou
Nasi goreng - smažená rýže
Mie goreng - smažené nudle
Bakso - knedličková polévka
Gado Gado - vařená zelenina s arašidovou omáčkou
Satay - masový špízek
Black rice puding - kaše z černé rýže
Pisana goreng - smažený banán



pojízdná polívkárna
Black Rice Pudding

smažené banány a jiné dobroty

Čerstvě usmažený banán nebo jackfruit v těstíčku je prostě mňamka, a čerstvý džus ve kterém stojí brčko, protože je to prostě jenom rozmixované samotné ovoce (tedy z trochou vody, aby to šlo vylít z mixéru) taky nemá chybu. A narozdíl od Evropy doslova za pár korun. O chuti tropického ovoce, které dozraje na stromě a ne v kontejneru na lodi, taky žádná diskuse. Co takhle avokádový džus s palmovým cukrem a střikem limetky nebo kombinaci mango, banán, ananas.

avokádo
mango, mandariky a dragon fruit
 Asijskou specialitou je i zelená barva zákusků a dortů, dobrot z lepkavé rýže, ale třeba i toustového chleba. Barva se získává z pandanových listů, tedy žádná chemie. Sladí se převážně palmovým cukrem.
pandan

zelené koláčky lak lak a palačinka
palačinka politá sirupem z palmového cukru

Jídlo se upravuje většinou ve woku nebo na grilu a do většiny "kuchyní" můžete přímo vidět a tudíž se přesvědčit, že kuchařka vaří z čerstvých surovin. A tak i když vybavení kuchyně rozhodně nesplňuje hygienické požadavky evropské unie obavy ze střevních potíží bývají zbytečné.



Žádné komentáře:

Okomentovat